Vegetarisk buffé

Efterfrågan när det kommer till vegetarisk mat, har blivit allt större. Nu är det inte längre ovanligt eller konstigt att någon eller några vill ha vegetarisk mat, och faktum är att det finns en hel del beställare av catering som endast vill ha dessa alternativ.

För den som inte har vana av att komponera vegetarisk mat kan det kännas svårt att komma på vad det är man skall bjuda på. Det är långt ifrån självklart att man lyckas duka upp ett vegetariskt middagsbord utan att trassla in sig i vegetariska anpassningar av kötträtter vilket inte alltid ger resultat man önskar. Det finns en uppsjö vegetariska rätter man kan ta fram med relativt enkla medel. Därtill finns ett stort antal avancerade och svåra rätter som endast lämpar sig i vegetarisk form. I syfte att ta fram en vegetarisk meny, kan det vara till hjälp att samtala med någon inom catering som har kunskap inom just detta. Cateringföretag med siktet inställt för att kunna leverera god vegetarisk kost, har stor kunskap inom området och vet hur man skall ta fram rätter och färdigställa maten på bästa sätt.

Hör av dig till de inom catering som finns på sidan, och du kommer med all sannolikhet få tag i någon som vid flera tillfällen lagat vegetarisk mat för buffé eller mer traditionell sittning.

I och med den kulturella utveckling som varit synlig under senare år, har mat-influenser kunnat utveckla och förbättra utbudet vegetarisk mat. Många av de klassiker som nu finns i många vegetariska kokböcker, har ursprung från andra kontinenter. Detta är en av orsakerna till att en vegetarisk måltid kan vara intressant och rolig även för de som inte huvudsakligen äter vegetariskt. Bland de vegetariska rätter som lämpar sig för buffé kan vi nämna ett par.

  • Falafel
    Kikärtsbullar med örter. Dessa friteras och serveras med tillbehör eller i pitabröd.
  • Hoummus
    Kikärtspuré med tahini (sesampasta), vitlök, spiskummin.
  • Sallad med bönor och dressing
  • Ost rätter
    Färskost i marinad eller kryddblandningar

Under senare år har det kommit en rad olika alternativ till kött som bygger på diverse proteinkällor. Tay, soja, tempeh, Quorn. Kontakta den ni är intresserade av som leverantör av er catering och ställ frågor som rör vegetarisk kost. I allmänhet kan detta komponeras och anrättas ifall det finns viss framförhållning. Även för julbord eller andra traditionellt köttbaserade måltider och bufféer kan man få tag i vegetarisk mat som är till allas belåtenhet.

När man skall boka in en vegetarisk måltid är det viktigt att känna till hur besökare definierar vegetarisk kost. I vissa fall går det bra med ägg och mejerivaror medan andra väljer att endast hålla sig till vegetabilisk kost. Kontakta de som skall besöka middagen och be om vidare information. Gäller det en buffé kan man lösa detta genom att ha olika väl separerade alternativ så att både vegetarianer och veganer kan få den mat de önskar. För vegansk kost är det viktigt att man noga har informerat de som tar hand om catering kring vad för önskemål man har så det inte blir kommunikationsproblematik. Sådant kan ställa till en hel buffé och få tuffa konsekvenser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *