Cateringens historia

Det är svårt att säga exakt när cateringen startade. Ett tidigt exempel på en sorts catering var att komma med mat till slavarnas arbetsplatser i det antika Egypten. Men det finns de som menar att cateringen startade runt 4000 år före Kristus i Kina. Landet hade redan på den tiden en sofistikerad mat- och festkultur. Hur långt tillbaka i tiden man daterar cateringen beror mycket på hur man definierar begreppet.

Catering är inte någonting nytt för oss svenskar utan har funnits väldigt länge men med ett annat ord och till stor del även i en annan utformning. En sorts förkämpe till den moderna cateringen var kalaskokerskan som åkte till en plats för att laga och servera mat. Det var oftast till de rika som kalaskokerskan kom för att servera mat, något som var väldigt likt dagens festcatering. Kalaskokerskan var ofta en dam i medelåldern med vuxna barn som ville tjäna extra pengar genom att servera mat till de som hade råd att anställa extrapersonal vid festliga tillfällen. Kalaskokerskan var oftast en fattig kvinna där festerna var en väldigt viktig inkomstkälla, speciellt i de fall där kvinnan var änka. Kalaskokerskan träffade först de ansvariga för tillställningen för att jobba fram en meny och komma överens om en avgift. Begreppet kokerska har nästan suddats ut helt och hållet i och med jämställdhetssträvandet och kokerskor benämns numera efter den tidigare manliga titeln: kock. Många säger att Hanna Lindmark var den moderna cateringens grundare. Hanna grundade Margaretaskolorna år 1905 som var en grupp skolor där man lärde ut konsten att servera, laga mat och tillhandahålla färdigmat, något som ses som cateringens grundkoncept.

Cateringen idag

Idag har cateringen utvecklats och det finns nu även flera olika sorters benämningar på olika typer av catering. Mobil catering är när man serverar mat från till exempel ett fordon, på så sätt kan man enkelt flytta sig till flera olika platser under en dag. Med mobil catering som affärsidé går det också att ta sig till utomhuskonserter och festivaler. Evenemangscatering eller catering för fest innebär att maten lagas i cateringföretagets kök för att sedan transporteras och serveras på annan plats. Man kan be om att få maten lagad i sitt eget hem eller i lokalen man har hyrt. Det kan även innebära att man lagar mat tillsammans med kocken. Man kan beställa mat från en cateringfirma som från vilken restaurang som helst men då beställer man oftast i större kvantiteter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *