Bröllop catering

Den största festligheten man får vara med om

Ett bröllop är för många den största och roligaste fest man är med om i livet. Människor från alla hörn av världen samlas för att fira brudparet under festliga former. Det är sällan någonting kan gå fel på ett bröllop då hela sammanhanget är ett lyckorus, men givetvis blir det inte alltid riktigt som man från början hade tänkt sig. För att göra så gott man kan i försöket att ända styra festen i den riktning man tänkt, kan planering och förberedelser vara ett recept som fungerar!

Varje släkt och familj har sina traditioner och rutiner när någon skall gifta sig. Dock är de flesta helt öppna för att brudparet skall få bestämma så mycket de vill om hur dagen skall se ut även om de kanske inte själva är de mest aktiva med att ordna allting. Traditionellt skall brudens föräldrar stå för kalaset, men detta är en tradition som nästan helt fallit glömska. Vanligtvis är det såväl brudpar som släkt och familjer vilka hjälper till för att få bröllopsfesten till den upplevelse man önskar. Bröllop kan se ut på en mängd olika sätt, men generellt ingår mat och dryck som en del av festen efteråt. Här finns möjlighet att själv ställa sig i köket, men att hyra in catering för bröllopet är någonting som de flesta överväger. Med en smal budget kan man hyra in catering för endast någon av rätterna, medan den som kan kosta på sig lite mer ofta vill boka hjälp med såväl mat som dryck och servering. Detta alternativ är ju självklart det som ger festföremålen, och deras familjer, störs möjlighet att njuta av kalaset och inte behöva anstränga sig i kök och vid diskbänk.

Mat för bröllopsfesten

När man skall ordna mat för ett bröllop kan man tänka på olika sätt. Är det ett traditionellt bröllop förväntas minst tre rätter och gärna lite tilltugg, god dryck, samt tårta och sötsaker. När man håller bröllop med catering kan man få stor hjälp av de som står bakom cateringföretaget. Det finns vissa som har specialiserat sig på just bröllopscatering, medan andra har en bredare inriktning. Oavsett vilket är det vanligt med bordsplacering och servering vid bordet. En buffé kan ofta lämpa sig utmärkt vid festligheter men vid bröllop är det i allmänhet enklare om alla sitter ner. Inte minst underlättar detta för toastmastern som skall hålla reda på skålar och tal.

Att ha en traditionell bordsservering är på många sätt enklare än buffé vid dessa tillställningar, men det kräver också lite mer ansträngning initialt. En buffé ger besökarna möjlighet att själva plocka den mat de uppskattar. Vid bordsservering ges inte dessa möjligheter. Därför är det oerhört viktigt att man i god tid tar reda på vilka preferenser gästerna har när det kommer till maten. Bjuder man in släkt och vänner man inte umgås med regelbundet, kan det finnas allergier och etiska val som man inte känner till. Skulle man ha glömt att ta hänsyn till detta vid bokning av catering till sitt bröllop, innebär det att någon får sitta utan mat när de andra äter. En miss som kan förstöra en hel del av upplevelsen. Känner man redan i förväg till vad det är man skall ta hänsyn till, är det enkelt för cateringföretaget att ta fram alternativ som fungerar utomordentligt för gästerna i fråga. Detta gäller självklart såväl mellanrätter som huvudrätt, tilltugg och dessert. Man kanske inte kan räkna med att köpa in tårtor utan laktos, gluten, nötter, frukt etc. För att få en bröllopstårta ingen kan vara allergisk mot. Dock kan man alltid ha reservalternativ till hands.

Menyval för er bröllopscatering

Det finns vissa rätter och upplägg som är klassiska och som nästan alltid går hem bland gästerna! Har du slut på inspiration hoppas vi att kunna bidra med lite förslag som kan intressera de flesta av dina gäster. Kom ihåg att du även har enormt bra hjälp i kontakt med den som ordnar catering dör ert bröllop. De är specialister och vet allt om hur man intresserar gäster och bjuder på mat som uppskattas.

 • Förrätter
  • Jordärtskockssoppa med hembakt surdegsbröd
  • Skaldjurspaj med ädelost
  • Paté, lax och vegetariskt alternativ
  • Toast och årstidsprimörer
  • Lax-carpaccio med pepparrotscréme
  • Grillad sparris med ört dressing
 • Huvudrätter
  • Halstrad fisk med lokal koppling
  • Örtmarinerad ytterfilé med rostade grönsaker och hemgjord sky
  • Pocherad hälleflundra med champagnesås och tournerad potatis
  • Kalvmedaljonger med rostade grönsaker och hemlagad bearnaisesås
  • Efterrätter
   • Svenska ostar med hemkokt marmelad.
   • Klassisk bröllopstårta
   • Mossetårta på fläder och lokala bär
   • Chokladtårta med cognac

Dryck
Att välja ut rätt dryck till maten är en konst som kräver noggrann tanke och genomgång av alla mat som valts ut från de som ordnar maten. Ett bröllop med catering är ofta enkelt och smidigt både för gäster och för värdparen, men när det kommer till dryck är det inte ovanligt att man har lite specifika önskemål. Är det möjligt bör såväl öl som vin och givetvis även alkoholfria alternativ finnas tillgängliga för besökarna. En vanlig uppfattning är att vitt vin skall serveras till fisk och rött till kött. Detta är dock inte någon absolut sanning utan någonting en duktig vinkännare kan ta sig förbi. Tala med den som har kunskap om viner och öl för att hitta rätt nyanser. Dryck kan förstärka smaken av maten och lyfta upplevelsen medan fel val kan kännas svårt att hantera.

Tänk på att det behöver finnas lika god alkoholfri dryck som vin och öl. Det är vanligt att man missar detta och indirekt glömmer vissa av de som kommer till festen. Lokalproducerad must, hemkokt måltidsjuice eller alkoholfria viner som valts ut för att stämma överens med rätterna. Självklart behöver vatten serveras oavsett vad man har i glasen.

Vi hoppas att ni har fått lite tankar och idéer för hur ni kan lägga upp er bröllopsfest och önskar er lycka till! Med rätt meny och noga utvalda drycker och tilltugg kan inte maten bli fel på er stora dag. Nu är det bara för er att planera datum och hitta catering för bröllopet som nu kan närma sig att hända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *