Specialkost

Den som är ansvarig för maten vid en fest eller annan typ av tillställning, har ett tungt ansvar. Utan mat och dryck är varje tillställning en katastrof som man inte vill befinna sig i mitten av. I och med besökares kostvanor, har catering blivit en tung post vilket gör att merparten väljer att hyra in catering från någon som har lång erfarenhet och goda kunskaper på detta område. Fördelarna med att hyra in catering är flera, men i stora drag handlar det om att man får hjälp med att ta fram en meny som verkligen håller måttet, och dessutom får allting inköpt och serverat till sina gäster. I och med dessa fördelar är det inte svårt att inse hur det kommer sig att catering har blivit någonting så populär som det nu faktiskt blivit.

Information från dina besökare

Även om ett företag inom catering kan ta hand om det mesta som rör den mat som kommer att serveras, kan du inte lämna över precis allting till detta företag. De behöver viss information från dig om de gäster som kommer att delta. För den som inte redan känner till vilka preferenser gästerna har, kan ett utskick eller en frågeställning i samband med OSA vara enkelt. Det finns vissa kostönskemål som alltid blir aktuella, samt flera alternativ som kanske inte har den frekvens övriga alternativ bär. Inför beställning av catering kan du vara redo för några av de kostalternativ som presenteras här.

 • Vegetariskt
  Ingen mat som innehåller kött, fisk, fågel eller buljong från någon av dessa. För de som anger vegetarisk kost som alternativ, är dock i allmänhet mejeriprodukter och ägg accepterat.
 • Vegansk
  För den som beställer vegansk kost, gäller vegetabilisk kost och ingenting annat. Kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter är viktiga att undvika. Detta innebär att man inte kan steka mat i smör eller ha mjölk eller ägg i någonting som kommer bjudas.
 • Kosher
  Det finns en uppsjö regler kring mat som är helt kosher. Var noga med att informera om detta till företaget som utför catering. Kosher innebär att man undviker visst kött samt att tillagningen måste ske i särskilda kärl beroende på vad man tillagar. Det är få cateringföretag som erbjuder detta, men självklart går det att hitta.
 • Halal
  När man bokar halal catering innebär detta att man inte får ha fläskkött i kosten. Därtill finns krav gällande tillagning. Även här får man som värd se till att man har varit mycket tydlig gentemot den som levererar tjänsten catering.

Intolerans/allergi
Det är vanligt med allergier av olika slag. För att undvika sjukhusbesök och ambulans vid din tillställning är det oerhört noga att möta önskemål om glutenfri kost, mat som inte har nötter, samt vilka andra allergier som kan finnas. Många gånger är frukt, nötter, laktos och gluten förekommande. Detta känner de flesta inom catering till, och har bra alternativ för de gäster som har allergier. Även vid en buffé är det viktigt att noga märka ut vilken mat som innehåller vilka ingredienser. Dessutom behöver man separata bestick till alla fat i och med att viss allergi kan inträffa om detta inte hålls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *