Catering för Nobelfesten

Nobelfesten är en av världens mest glamorösa fester där gästlistan inkluderar både kungligheter och oerhört inflytelserika människor. Varje år följer mängder av människor världen över denna ståtliga fest och förbluffas av all den glamour som den står för. I allt detta är maten och serveringen väldigt viktig och har varit ett väldigt viktigt inslag i helhetsbilden av den ståtliga festen. Serveringen sker med en väldig elegans och alla servitörer använder sig av bomullshandskar för att inte lämna några fingeravtryck på vare sig vinglas, bestick eller matporslin.

På Nobelfesten serveras mat till cirka 1300 personer. Eftersom det här är en av de mest eleganta festerna i världen ställs det höga krav på serveringen. Att maten som serveras skulle ha hunnit kallna vid tiden som den ställs fram på bordet är helt oacceptabelt. Serveringspersonalen består av 150 servitörer och 60 stycken vinservitörer, detta innebär att varje servitör ansvarar för cirka 10 matgäster. Det är de skickligaste servitörerna som får servera på den här middagen och det är en fjäder i hatten för de som fått äran att utföra detta arbete. Serveringen planeras noga i förväg där alla är säkra över sina arbetsuppgifter. Det gäller att hålla ett tidsschema som inte får rubbas under några som helst omständigheter. När tiden för att plocka in tallrikarna har kommit tas tallrikarna bort från bordet oavsett om någon fortfarande sitter och äter. Det är källarmästaren som bestämmer när tallrikarna plockas in, denne gör en bedömning utifrån hur mycket tid gästerna haft på sig att äta och hur lång tid som har gått. Detta noga och planerade arbetssätt låter servitörerna få ut maten i tid.

Det läggs självklart ned väldigt mycket tanke på själva maten. För att välja vilken mat som ska serveras granskar Nobelstiftelsen noga flera menyer och efter en utvärdering väljer man vilka rätter som gästerna får. 2012 års upplaga av Nobelfesten erbjöd följande meny: Gravad röding med blomkålsterrine, Kalixlöjrom och dillmajonnäs. Senare följde fasan med kantareller, inkokta päron, vintergrönsaker, mandelpotatispuré och rödvinssås. Desserten bestod av trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet. Middagens längd har varierat genom åren, på 70- och 80-talet var den omkring tre timmar. Nuförtiden brukar middagarna vanligtvis sträcka sig ungefär fyra timmar.

Den generella stilen på serveringen på Nobelfesten är väldigt elegant, inte bara när det gäller klädkod. Även maträtterna är lite lyxigare. Menyn består av komplicerade rätter. Man väljer också att använda sig av typiskt svenska råvaror, exempelvis kantareller, lax och löjrom.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *