Catering buffé

Den lyckade cateringbuffén

Att beställa catering till den privata festen har blivit allt vanligare. Att man som värd slipper oroa sig för brända grönsaker och torrt kött är bara en bland många fördelar med att anlita en cateringfirma inför festen. Som värd slipper du den stress som matlagningen innebär och du får tid över till att umgås med dina gäster och att njuta av festen.

Givetvis krävs det viss förberedande planering även om du inte vill stå för matlagningen själv och det är tips kring denna planering som denna text kommer att röra sig kring. Att vi valt att forma rubriken enligt ovan beror främst på att det ofta är både billigare och mer uppskattat med catering buffé framför färdiga tallrikar. För gästerna betyder buffén att de kan välja att plocka den mat som de tycker om och som de kommer att äta upp, vilket betyder mindre svinn. För dig som värd betyder det en lägre kostnad att beställa catering buffé eftersom att det är mindre tidskrävande att ordna för cateringfirman. Bjuder du på buffé har du även möjlighet att använda dig av ditt eget porslin och slipper därför den extra utgiften som det kostar att hyra porslin.

Tips inför planeringen

Genom goda förberedelser ökar chansen för att festen blir precis som du önskar. Att lägga lite extra tid på att planera inför festen är därför något som alla rekommenderas att göra och det kan faktiskt vara roligt att hugga tag i förberedelserna och forma festen utifrån egna önskemål.

Lägg en budget. Genom att lägga en budget för hela festen, som du sedan följer, kan du göra en bra uppskattning för hur mycket cateringen får kosta. Enklast är det att räkna ut kostnaden för mat och dryck per person för att få en bättre inblick i vad du kan få för pengarna.

Planera vem som gör vad. Väljer du att ta hand om disken och serveringen själv kommer du givetvis billigare undan. Men en sak som de flesta kanske inte tänker på är att momsen på maten är 12 % medan momsen på servering och transport ligger på 25 %. beställer du allt från samma cateringfirma blir momsen 25 % på den totala kostnaden. För vissa är det värt att få sitta ner med sina gäster och bli serverad, för andra styr plånboken mer.

Kolla upp flera cateringfirmor. Genom att skicka offertförfrågningar till flera olika cateringfirmor får du inblick i vilken som erbjuder catering buffé till bäst pris och service. Genom att begära anbud från flera olika kan du spara en hel del pengar.

Leveransen av maten. Genom att se till att maten levereras i god tid innan den ska serveras, men inte för tidigt så att den hinner kallna ges du gott om tid att förbereda inför ankomsten.

Kontaktuppgifter. Se till att cateringfirman har dina kontaktuppgifter, adress och telefonnummer, så att de kan höra av sig vid eventuell försening. Se även till att du har deras kontaktuppgifter så att du kan höra av dig ifall något skulle behöva ändras i din beställning.

Uppdatera cateringfirman. De flesta firmor brukar låta kunden justera mat-beställningen upp till tre dagar innan leveransen ska ske. Se till att kontakta dem i tid om ändringar skulle krävas.

Var ute i god tid. Vi avslutar med det kanske viktigaste tipsen, vilket är att se till att vara ute i god tid. Beställningen av catering buffén bör ske några veckor innan festen är planerad att hållas. Det är alltid bättre ju större marginaler du ger dig själv och cateringföretaget. Har du gott om tid hinner du exempelvis provsmaka den buffé som du valt och komma med önskemål kring mat och upplägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *