Kökshygien

För matgästerna är inte maten det enda som är viktigt. Förutom service och pris är det något annat som är otroligt viktigt, nämligen kökshygien. Det är viktigt att kunderna känner att de kan lita på restaurangen eller cateringfirman. Det räcker med en blick in i ett äckligt kök för att kundens upplevelse ska förstöras, med ett smutsigt kök räcker det inte med att maten smakar bra. Det behöver inte alltid heller vara kunden själv som ser att köket inte lever upp till den standard som det bör utan rykten kan snabbt florera från anställda eller före detta anställda. Ifall en cateringfirma levererar mat till ett stort sällskap och en stor del av detta sällskap börjar må illa och känna sig dåliga, går det att fastställa utan tvekan att det är maten som serverats som inte varit bra. Ett sådant rykte sprider sig snabbt, speciellt över internet. Det kan räcka med en sökning på Google för att skrämma bort en potentiell kund. De kriterier som miljö- och hälsoskyddsnämnden sätter finns där av en anledning. Genom att följa dessa kriterier kan företaget skydda sig mot att servera mat som kan vara farlig att äta. Det är också en fråga om att de anställda ska trivas på jobbet. Att vara på en arbetsplats där det är smutsigt och stökigt betyder ofta att man inte trivs på arbetet, likaså känslan av att servera mat som man inte kan garantera är ofarlig för kunderna. Jämför det med att vara på en arbetsplats där man arbetar i en ren miljö och även kan garantera att maten som serveras är säker.

Vad kan man göra för att hålla en god kökshygien?

Det första steget är att göra upp en plan för hur man ska skapa en hållbar kökshygien. Detta gör man genom att utbilda personalen som ska hantera maten. Det är bra att arbeta ut en riskbedömning där man identifierar vilka eventuella risker som är sammanlänkade med den verksamhet som man har. Det finns olika risker beroende på om man serverar husmanskost, pizza, kebab eller kinamat. En stor risk är rått kött som det är väldigt viktigt att man hanterar på rätt sätt. Det här betyder att man förvarar köttet i rätt temperatur och inte tinar upp fryst kött för att sedan frysa det igen utan att tillaga det. Man ska se till att hålla rått kött, som kan innehålla farliga bakterier, borta från matvaror som inte kommer att tillagas innan de serveras såsom bland annat grönsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *